Info Cheile Nerei

Slide Show
 
 
 
 

Logare membriNatura si stiinta

Natura si stiinta

        Rezervaţia mixtă Cheile Nerei-Beuşniţa se află în jumătatea sudică a Munţilor Aninei şi pe ultimele prelungiri nordice ale culmii calcaroase Gorganu, despărţind de fapt Munţii Aninei de Munţii Locvei. În evidenţa Agenţiei pentru protecţia mediului Caraş-Severin, această rezervaţie are o suprafaţă de 36758 ha, în care sunt cuprinse: sectorul Chei, în lungime de 20 km, bazinul Văii Rele şi bazinul hidrografic Bei-Beuşniţa, aceasta formând împreună un ecosistem de mare valoare ştiinţifică şi peisagistică.

       Din evidenţa existentă la regia Autonoma Apele Române, reiese că, până la intrarea în Chei, la Şopotu Nou, în amonte de confluenţa cu râul Camenita, râul Nera are o lungime de 58 de km. La ieşirea din Chei, la Sasca Română, în amonte de confluenţa cu Valea Suşara, Nera atinge 83 km lungime. Ar rezulta, nici mai mult nici mai puţin de 25 de km pentru Chei.

       Datorită frumuseţii naturale unice, datorate unor formaţiuni carstice spectaculoase, râul Nera parcurge un traseu printre pereţi abrupti, alternând cu poieni largi. La toate acestea se adaugă specii rare şi foarte vechi de plante şi animale, motiv pentru care acest areal s-a bucurat de interesul oamenilor de ştiinţă încă din anii 1930 şi 1943. De altfel, prin Jurnalul Consiliului de Miniştri nr. 965/1943 si H.C.M. 518/1954, a fost mai întăi decretată rezervaţia ştiinţifică Beuşniţa. Ulterior, prin Decizia 556/1973 a Consiliului Popular Judeţean Caraş-Severin, arealul rezervaţiei s-a întregit cu suprafeţele cuprinse între Cheile Nerei-Valea Rea. Prin Ordinele 7/1990 şi 43/1990 ale Ministerului Mediului se reglementează statutul acestei rezervaţii ca făcând parte din parcul naţional cu acelaşi nume. Prin Hotărârea nr. 8/1994 a Consiliului Judeţean Caras - Severin  se stabilesc responsabilităţi privind administrarea rezervaţiei şi respectarea conservării biodiversităţii. Această ultimă hotărâre a organului puterii judeţene este în consonanţă cu Ordinul nr. 7/27.01.1990. Astfel se constituie Parcul Naţional Cheile Nerei, format din Cheile Nerei-Beuşniţa, Valea Ciclovei-Ilidia, Cheile Suşarei, Bigăr, Liciovacea, Ducin.

       Pentru frumuseţea lor şi pentru valoarea lor ştiinţifică, pădurile de la altitudinea cuprinsă între 200-1000 metri, formaţiunile carstice şi numeroasele specii unicat de mare valoare, trăind în acest areal cu climat temperat continental cu influenţe mediteraneene, trebuie protejate şi conservate intacte, ca un colţ de natură virgină, prin acţiunea concertată a autorităţilor guvernamentale şi ale administraţiei publice locale impunându-se conştientizarea fiecărui turist care ajunge în această adevărată gură de rai. Parcul Naţional Cheile Nerei se numără printre cele 13 existente în ţară, iar Rezervaţia  Cheile Nerei-Beuşnita, printre cele 34 de rezervaţii naturale.

 

ENSR

Cautare

Curs Valutar

Convertor Valutar

Suma:
Conversie:

Vremea

"Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Răspunderea privind corectitudinea şi coerenţa informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web. Pentru informaţii despre celelalte programe finanţate de Uniunea Europeană în România, ca şi pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României la Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Centrului de Informare al Reprezentanţei Comisiei Europene în România." http://www.infoeuropa.ro
Banner
Banner