Info Cheile Nerei

Slide Show
 
 
 
 

Logare membriIstorie locala

Istorie locala

 
     Sasca Montană - „Frumoasă comună de munte, situată pe Nera, pe o vale foarte pitorească. Vechiu centru minier, încă din epoca preromană, zăcăminte de aur, aramă şi fier.
     Administrativ se împarte în Sasca-Montană şi Sasca-Română, împreună având 2682 locuitori, români aşezaţi aci în sec. XVIII-lea din Oltenia şi germani colonizaţi tot pe atunci. Unul dintre cele mai însemnate centre economice şi culturale ale bufenilor. Are aspect de mic orăşel de munte, funcţionează aci şi o judecătorie de ocol. În comună există hotel şi restaurant.
     În imediată apropiere se află o mică staţiune climatică, „Şuşara", cu împrejurimi pitoreşti, aer curat, apă bună; traiul foarte ieftin.
Dela Sasca-Montană şoseaua continuă prin Ştinăpari şi Cărbunari (două comune bufeneşti însemnate, întemeiate în sec. XVIII-lea; prima are azi 845, iar a doua 1677 locuitori), la Moldova-Nouă
     O veche şi însemnată localitate, situată aproape de Dunăre, pe vremuri foarte important centru minier. În epoca romană aci se exploata pe scară întinsă fier şi aramă. Desigur că pentru apărarea acestor importante mine construiseră romanii aci şi castrul, ale cărui urme au fost descoperite în apropierea vechilor furnale, cari în secolul trecut erau în funcţiune încă.
     Localitatea depopulată după retragerea turcilor, a fost colonizată în sec. XVIII-lea cu români din Oltenia şi minieri germani.
     Azi Moldova-Nouă este un însemnat centru economic al regiunei, are 4018 locuitori, e sediu de plasă şi al unei judecătorii de ocol.
     În apropiere podgorii renumite, U. D. R. are aci vii splendide şi o vestită pivniţă de vinuri.
     Împrejurimile localităţii sunt foarte pitoreşti, se pot face excursii frumoase de aci. Dela Moldova-Nouă şoseaua continuă la Moldova-Veche, însemnat port la Dunăre.
     Linia Oraviţa - Ilidie - Valea Nerei
     Dela Răcăjdie o şosea duce prin Ilidie (localitate foarte veche, pe vremuri cetate însemnată, centrul unui district valahic, şi ca atare a jucat un rol de seamă în istoria Banatului; azi comună frumoasă, fruntaşă, 1628 loc. români), la Socolari (o frumoasă comună de munte, 1233 loc. români, situată într'o regiune foarte frumoasă), care este punctul de plecare pentru excursiile spre Valea Beiului şi Valea Nerei. (Cu trăsura sau pe jos dela Oraviţa se poate veni pe un drum mult mai scurt, prin Ciclova şi Ilidie.)
     Din Socolari drumul duce întâi pe lângă ruinele romantice ale unei vechi cetăţi, la Ochiul Beiului, un mic ochi de munte cu apă cristalină, iar la câţiva paşi de aci sunt minunatele cascade ale Beiului. Mergând apoi la dreapta pe Valea Beiului ajungem la Nera, unde se varsă Beiul. Aci întâlnim o şosea bine îngrijită a U.D.R.-lui care prin pitoreasca vale a Nerei urcă până la cantonul U.D.R. Damian. De aci urmărind cursul Nerei în sus, pe o potecă tăiată în stâncă putem face o frumoasă excursie spre Lacul Dracului, un alt ochiu de munte, apoi prin Şopotul-Nou la Bozovici. Dela vărsarea Beiului în Nera o potecă tăiată în stâncă, prin interesante tuneluri, duce la Sasca."
ENSR

Cautare

Curs Valutar

Convertor Valutar

Suma:
Conversie:

Vremea

"Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Răspunderea privind corectitudinea şi coerenţa informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web. Pentru informaţii despre celelalte programe finanţate de Uniunea Europeană în România, ca şi pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României la Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Centrului de Informare al Reprezentanţei Comisiei Europene în România." http://www.infoeuropa.ro
Banner
Banner